• Uzupełniają niedobór naturalnych zapylaczy
  • Wysoce pracowite i skuteczne
  • Aktywne w trudniejszych warunkach atmosferycznych niż pszczoły
  • Poprawiają jakość i ilość plonów
  • Prawidłowe zapylenie to zdrowsze owoce
Trzmiele do zapylania

Odznaczenia:

Polski Trzmiel

Masz pytania? Skontaktuj się z nami

Pytania i Odpowiedzi

Dlaczego warto stosować trzmiele do zapylania?

Trzmiele do zapylania są drugą po pszczołach grupą zapylaczy. Dzisiaj na całym świecie wykorzystuje się je do zapylani różnych upraw.

Prawidłowe zapylenie kwiatów jest jednym z głównych czynników decydującym o jakości oraz wielkości plonu. Szczególne znaczenie ma to w uprawach sadowniczych, w przypadku ich wczesnego kwitnięcie gdy warunki pogodowe nie sprzyjają prawidłowemu i skutecznemu oblotowi innych zapylaczy w tym pszczół.

Prawidłowe zapylenie to również wpływ na smak owoców i zawartość cukrów. Zapewnienie roślinom odpowiedniej ilości trzmieli doprowadzi do zwiększenia masy owoców.

Czy trzmiele są lepszymi zapylaczami niż pszczoły?

Trzmiele i pszczoły dzieli kilka cech. Cechy te są bardzo istotne z punktu widzenia producentów.

Trzmiel jest zapylaczem który wykorzystuje do zapylania kwiatów, tak zwaną technikę wibracyjną. Jest to szczególnie istotne w zapylaniu kwiatów pomidorów. Ponad to pszczoła unika kwiatu pomidora, nie jest on dla niej atrakcyjnym celem.

Trzmiele rozpoczynają pracę znacznie wcześniej niż pszczoły, również pracują w niższych temperaturach. Są też bardziej pracowite, odwiedzają w ciągu minuty nawet trzykrotnie więcej kwiatów niż pszczoły.

Kilka ważnych i przydatnych informacji!

• Upewnij się, czy w szklarniach są już otwarte kwiaty oraz, czy nie używano w nich żadnych produktów chemicznych na krótko przed wstawianiem uli. Pamiętaj, że preparaty chemiczne działają odstraszająco na wszystkie trzmiele.
• Chroń ule z trzmielami przed ostrym słońcem i zapewnij dostęp powietrza. Możesz ustawić ule w cieniu. Zapewni to komfort Twoim owadom.
• Odczekaj około godziny po wstawieniu ula do szklarni nim go otworzysz. Ule najlepiej jest wstawiać wieczorem, a otwierać rankiem.
• Ochrona chemiczna powinna być ograniczona do niezbędnego minimum.
• Sięgaj po biologiczną ochronę roślin, a w przypadku upałów postaw na ulu płaski talerz z ligniną zmoczoną wodą.