Krzem w sadownictwie
Krzem w sadownictwie znalazł już swoje stałe miejsce. Jego zalety doceniają producenci wielu rodzajów owoców. Jabłonie, truskawki, maliny, jagodniki, wszędzie tam nawóz krzemowy wzmacnia rośliny pomagając sadownikom mierzyć się z wyzwaniami jakie niesie pogoda jak i dzisiejszy rynek zbytu.
Badania prowadzone nie tylko w Polsce, ale w wielu miejscach na świecie nie pozostawiają złudzeń. Krzem w sadownictwie ma sens! Jest pierwiastkiem, który niesie za sobą duże możliwości wpływania na plon, zdrowie roślin i ekonomie prowadzonej produkcji. Szkoda byłoby nie wykorzystać tego potencjału.
Krzem na odporność
Krzem w sadownictwie podnosi odporność roślin. Mniejsza presja wielu chorób, między innymi parcha jabłoni to efekt działania krzemu aplikowanego dolistnie lub poprzez fertygacji. Krzem wzmacnia ściany komórkowe roślin. Stają się one dzięki temu mocniejszą barierą dla owadów i strzępków różnych grzybów wywołujących choroby.
Krzem w sadownictwie – wzmocnij przyswajanie
Agriker Silicium, jest płynnym nawozem z krzemem wzbogaconym dodatkowo potasem. Ma silne działanie stymulujące pobieranie składników odżywczych. Lepsze pobranie i wykorzystanie mikro i makro elementów, to efektywniejsza gospodarka nawozowa oraz zmniejszanie ewentualnych niedoborów tych pierwiastków.
Krzem to również wsparcie fotosyntezy oraz innych procesów zachodzących w roślinach. Produkcja cukru, witamin na wyższym poziomie to lepsza jakość owoców, znacząca poprawa
Stres wodny i cieplny – przygotuj rośliny na trudny czas
Krzem w sadownictwie zyskał uznanie wynikające z jego właściwości powodującej ograniczanie utraty wody przez rośliny. Od kilku lat widzimy pogłębiające się problemy z dostępnością wody. Nawożenie krzemem ogranicza transpirację przedłużając tym samym witalność roślin. Wzrasta również zdolność roślin do regeneracji po okresach w których wody brakowało.
Warto również nadmienić, że krzem w sadownictwie stosowany jest przez wielu producentów owoców by wzmacniać rośliny na wypadek stresu cieplnego. Wiele badań prowadzonych na świecie, oraz praktyka sadownicza pokazuje jasno. Rośliny nawożone krzemem dużo lepiej znoszą skrajne temperatury. Tyczy się to zarówno niskich jak i wysokich wskazań słupka rtęci.
Nawożenie roślin sadowniczych krzemem wspiera naturalne procesy biologiczne zachodzące w roślinach. Prosta aplikacja i szybkie efekty działania przemawiają za wprowadzeniem tego istotnego pierwiastka do produkcji roślinnej. Krzem w sadownictwie stosują dziś producenci truskawek, borówek, czereśni, jabłoni i innych owoców.
Piotr Trzaska to sadownik z doświadczeniem. Śmiało możemy powiedzieć, że doświadczeniem wielu pokoleń, bo Piotr, to kolejne pokolenie sadowników. W swoim sadzie już od kilku lat stosuje nawóz z krzemem Agriker Silicium. Jego wiedza, nie jest zamknięta w obrębie swojego sadu. Dzieli się nią z innymi sadownikami. Zobaczcie jak pracuje i czym jest dla niego sadownictwo.